Brevetzwemmen

Overzicht te halen Brevetten


Bij het brevetzwemmen worden alle vier de wedstrijdslagen gezwommen: borstcrawl, rugcrawl, schoolslag en vlinderslag. Iedereen kan meedoen, ook leden die deze slagen nog niet (helemaal) beheersen. Voor de brevetten 1 en 2 wordt van elke slag 25 meter gezwommen. Voor de overige brevetten (3 en verder) worden langere afstanden gezwommen.

Hoe haal je een Brevet?
Voor brevet 1 moet je 25 m schoolslag binnen 30 seconden zwemmen, voor de overige slagen gelden bij brevet 1 geen limieten. Vanaf brevet 2 moet je telkens aan drie van de vier limieten voldoen om het brevet te kunnen halen. De overzichten staan in dit Brevetoverzicht.

Dat betekent dat van alle zwemmers de tijden worden opgenomen, deze worden genoteerd op de brevetten. Na afloop krijg je het brevet direct mee naar huis, je kunt dan ook meteen zien welk brevet je gehaald hebt.

Het Brevetzwemmen zelf
Alle deelnemers zitten in het zwembad op de banken langs de ramen.
Voor elke groep wordt een programma gemaakt: iedereen zwemt eerst de borstcrawl, dan iedereen rugcrawl en daarna volgen de andere twee slagen. Tussen de te zwemmen slagen door heb je dus steeds even pauze. In die pauze kun je bijvoorbeeld even naar de WC gaan, en wat eten en drinken. Je mag iets te eten en drinken meenemen naar je plaats. Je mag niet bij je vader of moeder gaan zitten, want dan kunnen wij je misschien niet vinden als je weer aan de beurt bent!
Als je nat bent, krijg je het gauw koud, dus neem een T-shirt, trui of badjas mee voor tussendoor. Ook een extra handdoek is aan te raden.

Als je aan de beurt bent, loop je samen met anderen naar het startblok. Daar ga je op staan (als het rugcrawl is, ga je in het water aan het startblok hangen), en wacht je tot de starter zegt: “Op uw plaatsen!” Daarna ga je in de starthouding staan, en als de starter dan op zijn fluitje blaast, mag je starten. Je zwemt dan zo snel je kunt naar de overkant, en daar wordt je tijd opgenomen en genoteerd. Daarna ga je weer op je plaats zitten en heb je even pauze.
Op deze manier zwem je alle slagen. Na de laatste zwemslag krijg je van ons iets te drinken en wat lekkers. Daarna ga je je allemaal aankleden, en krijg je van ons je dikverdiende brevet met alle tijden erop, en misschien heb je wel Brevet 1, 2, 3, 4, 5 of 6 gehaald!
Uiteraard is publiek van harte welkom om alle deelnemers aan te moedigen!